Beskrivning av Västerbottensost®

Råmaterial
Komjölk


Klassifikation

Hård, helfet, cylindrisk ost, grynpipig, öppen, med fyllig, stark,
aromatisk smak, konsumtionsfärdig efter ca 10 månaders lagring.

Form
Låg cylinder: Utåtbuktad kantsida.

Mått och vikt
Diameter 40 cm
Höjd 14-18 cm
Vikt 18-20 kg

Fetthaltsklass och vattenhalt
Fetthaltsklass: 31% (50+)
Vattenhalt i fettfri del (mogen ost): 50-53%
Salthalt (normal): 0,7-1,1%

Yta
Beskaffenhet: Paraffinerad, vaxad skorpa, hård, torr.
Utseende: Jämn, gul till mörkgul

Snittytans utseende
Pipornas fördelning: Jämn, glesare mot skorpan.
Pipornas form: Oregelbunden, enstaka pipor avrundade.
Pipornas storlek: 2-6 mm.
Snittytans färg: Jämn, ljusgul till gul.

Konsistens
Fast, skivbar, något spröd och kornig, med ålderns rätt något sönderfallande.
Hårdhet: IV-V

Lukt och smak
Fyllig, stark, aromatisk med dragning åt besk.